Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z pysznym nadzieniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 6 duża
ryż paraboliczny 2 saszetki po 100 g
ryż brązowy 2 saszetki po 100 g
cukinia 1 ok 200 g
cebula 1 duża
seler naciowy 2 łodyga
kurki blanszowane 1 szk
pierś z kurczaka 500 g
koperek 2 łyżka
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżka
sól do smaku
sos chili słodko-pikantny 4 łyżka
sos sojowy 3 łyżka
olej 4 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z pysznym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Krok 1 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
2
W dwóch garnach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu.
Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.
Krok 2 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
3
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.
Krok 3 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
4
Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać.
Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.
Krok 4 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
5
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.
Krok 5 - Papryka z pysznym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.04.2016 22:11
pyszne nadzienie
ben-ka 04.04.2016 14:09
Moje ulubione danie.
Anna133 05.09.2012 21:33
ja też faszeruję czym popadnie
wedith1 23.08.2012 10:19
Na pewno jest pyszne to nadzienie:)
cukiereczek 23.08.2012 08:03
ja też kupiłam paprykę i będę ją nadziewać
iziona 21.08.2012 15:49
Uwielbiam paprykę, a ta wyglada cudnie:)
sylwia / sytofala 21.08.2012 11:08
sezon paprykowy się rozkręca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak