Sposób przygotowania

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się \"wyruszają\". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy . Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką. Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    Coś dla mojego podniebienia
  • 5
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    SKŁADNIKI: Ciasto 1/2 kg mąki 10 dkg cukru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 szklanka mleka 3 dkg drożdzy powidła lub jabłka smażone (dzem za bardzo się rozpływa Kruszonka 10 dkg masła pół szklanki cukru pudru cukier waniliowy łyżeczka amoniaku mąki tyle żeby się rozkruszało w dłoni
  • 6
    original
    Opublikowano

    Beata73

    jedne z moich ulubionych!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    bardzo lubię drożdżowca
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ciacho fajne a kruszonka.....najlepsza:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Nigdy nie dawałam amoniaku do potraw, a kruszonkę uwielbiam :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne ciasto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ile razy widzę to ciasto,tyle razy mi się chce go jeść!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    i kawkę poproszę
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    uwielbiam takie ciasta!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    fajnie wyglada
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    fajnie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lubię ciasta z dużą ilością kruszonki. Jeszcze nigdy nie robiłam kruszonki z amoniakiem, jestem ciekawa jak będzie smakowała?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajnie wyrośnięte ciasto.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    pyszne ciacho :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, lubię takie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Podoba mi się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    co za pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ale to pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    ciekawy przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Co za pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pysznie pomysł do kawy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ta kruszonka mnie kusi.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !