Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
jajko 2 szt.
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kruszonką

Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się \"wyruszają\". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy . Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką. Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.10.2016 18:02
Ta kruszonka mnie kusi.
Malgorzata549 13.10.2014 14:08
pysznie pomysł do kawy :)
Grażyna13 01.10.2014 21:53
Co za pyszności :)
Grażyna13 17.09.2014 22:00
super przepis :)
Grażyna13 10.09.2014 21:48
ciekawy przepis :)
Grażyna13 01.07.2014 18:19
Ale to pyszne :)
Grażyna13 29.06.2014 22:44
co za pyszności :)
Grażyna13 22.06.2014 22:03
Podoba mi się :)
Grażyna13 19.06.2014 09:24
Oj, lubię takie :)
romanrafal
romanrafal 04.06.2014 18:56
pyszne ciasto
Alex_M 01.03.2014 16:49
pyszne ciacho :)
gusia1000 22.01.2013 19:03
Fajnie wyrośnięte ciasto.
Grażyna13 04.10.2012 10:50
Pyszne :)
anemon 19.04.2012 07:08
Lubię ciasta z dużą ilością kruszonki. Jeszcze nigdy nie robiłam kruszonki z amoniakiem, jestem ciekawa jak będzie smakowała?
Monika79 15.04.2012 12:44
fajnie wyglada
Monika79 15.04.2012 12:44
fajnie wyglada
Aneta41 05.03.2012 12:32
uwielbiam takie ciasta!!!
kuklik 04.11.2011 16:33
i kawkę poproszę
ben-ka 28.05.2011 08:53
ile razy widzę to ciasto,tyle razy mi się chce go jeść!
wiola28a 16.05.2011 12:54
pychotka
Ewa111 07.05.2011 10:37
fajne ciasto
Koper 03.04.2011 19:50
Nigdy nie dawałam amoniaku do potraw, a kruszonkę uwielbiam :)
ben-ka 28.11.2010 21:05
Ciacho fajne a kruszonka.....najlepsza:)
katarzynka455 19.11.2010 15:15
bardzo lubię drożdżowca
Beata73 16.10.2010 10:40
jedne z moich ulubionych!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak