Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z truskawkową bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawka 600 g
cukier 100 g
łyżek pomarańczowego likieru 6 łyżek
listków białej żelatyny 6 łyżek
śmietanki kremówki 1/2 + 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z truskawkową bitą śmietaną

#1

Oczyszczone truskawki opłukać i osuszyc. Dodać cukier oraz likier i odsta­wić do schłodzenia.
# 2

Żelatynę namoczyć w zimnej wo­dzie. 1/2 l kremówki dokładnie ubić. Najładniejsze truskawki odłożyc do przybrania resztę zetrzeć w mikserze.
# 3

żelatynę podgrzewać, stale mieszając aż się rozpuści. Dodać puree truskawkowe, chwilę chłodzić.
# 4

Do formy tortowej włożyć spód biszkoptowy. Boki formy wysma­rować tłuszczem i wyłożyć perga­minem. Puree truskawkowe wy­mieszać z bitą śmietaną. Otrzymany krem nałożyć na spód biszkoptowy i docisnąć drugim biszkoptem.
# 5

Tort schłodzić. Wyjąć z formy, posma­rować i przybrać bitą śmietaną z do­datkiem cukru waniliowego oraz połówkami truskawek. Powierzchnię posypać orzeszkami pistacjowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak