Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy dżem z cukinii

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2,5 kg
cukier 40 dag
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
aromat cytrynowy kilka kropel
Kwas cytrynowy Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy dżem z cukinii

Kroki postępowania

1
Cukinię obieramy, wydrążamy z niej środek z pestkami i ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy ją przez około godzinę aż do miękkości podlewając kubeczkiem wody.
Krok 1 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto
2
Pod koniec smażenia dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i blenderujemy na gładką masę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i kolejno dosypujemy galaretkę i kwasek, zagotowujemy. Smażymy około kwadransa, gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Krok 2 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.12.2013 22:01
ciekawy pomysł!!!!!!!!
gosia56 19.09.2012 17:07
super ............chyba zrobię
Anna152 21.08.2012 13:50
super
PaniMISIOWA 18.08.2012 12:39
bardzo oryginalne, jeszcze takiego nie próbowałam
Ewa104 17.08.2012 10:32
Wygląda na smaczny.Chętnie bym skosztowała.
Zdzisław 16.08.2012 22:52
ciekawie i pomysłowo z cukinią
BeataJ 16.08.2012 21:51
ciekawy, cukini na słodko nie próbowałam :)
Sroczka 16.08.2012 21:22
Zjadłabym kromeczkę chleba posmarowaną właśnie takim dżemem.
Beatris 16.08.2012 21:09
W tym roku koniecznie muszę zrobić taki dżem.
parysek10 16.08.2012 20:44
nietypowe połączenie
owca441 16.08.2012 17:57
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak