Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 2 miski
żeberka 1/2 kg
skrzydełka kurczaka 4 szt
włoszczyzna 1 szt
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyzka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

W wielkim garze nastawiam wodę, do której wrzucam żeberka. Gotuję żeberka około pół godziny na dużym ogniu - zszumować.
Do wywaru wrzucam umyte skrzydełka. Dodaję też dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz włoszczyznę pokrojoną na dosyć duże kawałki - marchewkę, pora, selera oraz pietruszkę.
Szczaw.
Myję go dokładnie w dużej ilości zimnej wody - robię to bardzo starannie - szczaw ma to do siebie, ze czasami znajdzie się w nim trochę piasku.

Kiedy szczaw umyty, kroję go niezbyt małe kawałki - tak mniej więcej jeden liść na nie więcej niż trzy kawałki.

Na patelni rozgrzewam ze dwie łyżki oliwy i na niej podsmażam szczaw - i jest to najbardziej przykra część przygotowania zupy - szczaw bowiem w trakcie smażenia zmienia swój kolor z zielonego na bardzo zgniły zielony. Tak więc, kiedy szczaw na patelni przybierze nieciekawy, zgniło szaro bury kolor, czas by go wrzucić do zupy.

Dodaję do niej dwie kostki bulionu, dwie łyżki vegety, łyżkę stołową cukru, kilka łyżek sosu sojowego. Garnek przykrywam, zmniejszam płomień. Kiedy warzywa miękkie, do kubka śmietany dodaję dwie czubate łyżki mąki, dokładnie to mieszam, dolewam jeszcze pół szklanki mleka. Do tej mieszaniny dodaję kilka łyżek gorącej zupy - dzięki temu śmietana się nie zwarzy - całość, energicznie zupę mieszając wlewam do gara. Teraz zupę doprowadzam do wrzenia i pozwalam jej jeszcze przez chwilę pogotować się na małym ogniu.
Jeśli za mało kwaśna, dodaję soku z cytryny, jeśli za kwaśna, dosypuję odrobinę cukru i dolewam mleka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.10.2012 20:09
pyszna
Margo1 22.10.2012 20:09
pyszna
kotlet 05.12.2011 21:35
wygląda apetycznie
bami 17.10.2011 21:30
Takiej zupy jeszcze nie jadłam :)
marcia71 22.09.2011 20:05
świetna zupa
ronald88 16.08.2011 15:27
super
Adamorek 09.07.2011 16:03
nie jadłem
krzycho2 06.05.2011 15:56
też taką robię
Ela15 01.05.2011 21:14
pycha
szajba2 04.04.2011 15:26
zupa szczawiowa niesmaczna ale zdrowa
marcia71 20.02.2011 14:07
bardzo lubię
msmariusz 15.02.2011 21:59
tez lubie
Barbara55 30.01.2011 14:53
takiej jeszcze nie jadłam
Tika4444 27.01.2011 10:08
bardzo apetyczna zupka
Adamorek 23.01.2011 22:39
smaczne i zdrowe
Katarzyna156 02.01.2011 22:54
uwielbiam :)
rakow2
rakow2 23.11.2010 17:16
nam polędwica oraz schab nie smakują tak jak szczaw
mysza666 06.11.2010 12:18
Bez ziemniaków?;) I tak dobre:)
BozenA 01.11.2010 19:00
pycha
BozenA 01.11.2010 19:00
pycha
BozenA 01.11.2010 18:59
pycha
msmariusz 29.10.2010 19:54
uwielbiam
msmariusz 29.10.2010 19:53
pyszna
etka 21.10.2010 10:47
ależ pychota! mniam
IZABELA29 18.10.2010 11:43
a gdzie kupic szczaw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak