Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanem i rukolą
6 łyżek zalewy z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu balsamicznego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Bakłażan umyć, osuszy,ć, odciąć końce, pokroić razem ze skórką w mniej więcej 2 cm kostkę. Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek, pokroić w cienkie krążki. Kostki bakłażana oraz rozdrobnioną papryczkę chili krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie ziołowej i odstawić do ostudzenia.
Rukolę przebrać, opłukać, opłukać, osuszyć i oderwać twarde końce łodyżek. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki. Suszone pomidory osączyć z oliwy i posiekać. Do salaterki włożyć bakłażan z chili, cebulęm rukolę oraz pomidory.
W miseczce wymieszać zalewę z suszonych pomidorów z octem balsamicznym oraz przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymeiszać,.