Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocisty przysmak z sosem jabłkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 żółte pomidory
pomarańczowa papryka
10dag różyczek brokułów
cienki por sałatkowy
4 łyżki czarnych marynowanych oliwek bez pestek

Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty przysmak z sosem jabłkowym

NA SOS
4 łyżki oliwy, 3 łyżki jabłkowego octu winnego, łyżeczka płynnego miodu, 3 łyżki sosu jabłkowego, łyżka posiekanego koperku, szczypta zmielonych nasion kopru włoskiego, sól, pieprz

Por oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w grubsze talarki, przelać na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Dokładnie osączyć.
Różyczki brokułów blanszować 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, przelać zimna wodą, osączyć. Paprykkę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić nasady ogonków i pokroic na cząstki. Oliwki osączyć z zalewy, przekroic na połówki. Składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.
Oliwę ubić z octem i sokiem jabłkowym, miodem, koperkiem oraz szczyptą soli, pieprzu i nasion kopru. Sosem polać sałatkę, lekko wymieszzać i odstawić pod przykryciem na 20min aby smaki się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak