Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka 4 szt
ryż 200 g
mięso mielone wieprzowe 30 dag
cebula 1 szt
pieczarki 1/2 kg
kostka rosołowa 1 szt
ser żółty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Czas duszenia, zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.


Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 20.12.2011 15:45
To coś dla mnie - moje ulubione składniki :)
Beata61 30.07.2011 20:52
to lubię :)
Anna146 01.05.2011 20:42
super przepis
marcia71 20.02.2011 19:42
ekstra kolorki
marcia71 20.02.2011 19:42
ekstra kolorki
lukoszek88 06.02.2011 23:58
Pięknie podane
manaika 01.02.2011 00:16
hmmm... uwielbiam paprykę faszerowaną. Tylko u mnie jest bez pieczarek:)
Barbara55 29.01.2011 14:56
bardzo mi się podoba
gosia561 25.01.2011 12:51
apetyczne
fasola 22.01.2011 17:59
wyglada super
Dorota76 05.12.2010 20:05
bardzo kolorowo na tym talerzyku świetne
berys18 24.11.2010 07:28
ładnie wyglądaja właśnie takie różnokolorowe
BozenA 24.10.2010 19:14
swietna
BozenA 24.10.2010 19:14
swietna
Anna169Hosz 23.10.2010 23:52
... aż nabrałam apetytu na takie pyszności:)
Magdalena80 22.10.2010 23:35
pyszniutkie!
Ewa99 30.09.2010 15:51
extra ;)
minka 22.09.2010 12:50
robię takie same
Monika179
Monika179 25.08.2010 21:11
super przepis!!
usmiech 04.08.2010 16:43
wyglądają tak smakowicie, że aż chce się spróbować jak smakują:)
gryczyn 27.07.2010 20:38
Też takie robię. Są pyszne!
anja3107 12.07.2010 14:50
ale ładnie i kolorowo wygląda ;-)
Natalia/tubisiek 28.06.2010 07:34
bardzo fajnie wygląda :)
noculos 18.06.2010 00:37
Wspaniały sposób na paprykę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak