Sposób przygotowania

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Czas duszenia, zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.


Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Wspaniały sposób na paprykę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo fajnie wygląda :)
  • 4
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ale ładnie i kolorowo wygląda ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Też takie robię. Są pyszne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    wyglądają tak smakowicie, że aż chce się spróbować jak smakują:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    minka

    robię takie same
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa99

    extra ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszniutkie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    ... aż nabrałam apetytu na takie pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    swietna
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    swietna
  • 4
    original
    Opublikowano

    berys18

    ładnie wyglądaja właśnie takie różnokolorowe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    bardzo kolorowo na tym talerzyku świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    fasola

    wyglada super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    apetyczne
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    bardzo mi się podoba
  • 1
    original
    Opublikowano

    manaika

    hmmm... uwielbiam paprykę faszerowaną. Tylko u mnie jest bez pieczarek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    lukoszek88

    Pięknie podane
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ekstra kolorki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ekstra kolorki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    to lubię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    To coś dla mnie - moje ulubione składniki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !