Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki borówkowo jabłkowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożonych borówek amerykańskic 1,5 szk
jabłka 2
mąki 2 szk
mleko 1,5 szk
cukru 1 łyżka
cukru waniliowego 1 łyżka
jajko 2
drożdży 20 g
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placki borówkowo jabłkowe

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Drożdże rozmieszać z cukrem i cukrem waniliowym na płynną masę.
Do drożdży wbić jajka, wlać mleko i wymieszać.
Następnie wrzucić owoce, wsypać mąkę i wymieszać ciasto.
Przykryć ściereczka i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce aby ciasto tylko lekko ruszyło.
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej.
Nakładać małe porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu układać placuszki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na koniec placki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Ilość cukru pudru zależy od naszych upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 20.01.2015 16:05
mniam pycha
iziona 18.08.2012 08:21
Dla mnie to wymarzone śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak