Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote skrzydełka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełek z kurczaka 10
cebula 1
cukinia 1
pieczarek 250 g
wody 1/2 szk
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
posiekanego szczypiorku 2 łyżka
sosu sojowego jasnego 2 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
przyprawy ognisty smok 3 szczypta
przyprawy mix chili Jalapeno 1/2 łyżeczka
sól do smaku
olej 3 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Złote skrzydełka

Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach.
Najcieńsze końcówki odłożyć i wykorzystać np. do wywaru.
Pokrojone skrzydełka oprószyć mieszanką carry i kurkumy.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do skrzydełek i podsmażyć.
Następnie wrzucić pokrojone pieczarki.
Dodać pozostałe przyprawy, podlać wodą i dusić do miękkości.
Gdy wszystko jest miękkie, mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos.
Zagotować.
Gotowe danie podawać np. z ugotowanym na sypko ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak