Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos dyniowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 50 dkg
cebula 2 sztuki
por (białe części) 15 dkg
czosnek 2-3 ząbki
rosół z kostki 3/4 szklanki
śmietana 22% 3/4 szklanki
pszenna mąka 1 łyżka
sok z 1/2 cytryny
posiekana zielenina 1 garść
słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
dynia 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
papryka 3 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos dyniowiec

Dynię umyć i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na pół-krążki. Cebulę pokroić w kostkę i razem z porem zeszklić na tłuszczu, dodać dynię i paprykę, dusić około 5 minut na niewielkim ogniu, stale mieszając. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do dyni razem z rosołem z kostki. DUsić pod przykryciem ok. 20 minut. Parówki obrać z osłonek i pokroić na dość cienkie plasterki. Do warzyw dodać sok z cytryny i parówki, doprawić do smaku. Dusić ok. 10 minut stale mieszając. Mąkę przesiać i wymieszać ze śmietaną, dodać do bigosu i chwilę podgrzewać na maleńkim ogniu, stale mieszając - nie wolno dopuścić do zawrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z chrupiącymi bułeczkami lub z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 12.10.2011 23:21
mniam
Seba 23.08.2011 18:34
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak