Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z owocami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1/4 kostki
mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
drożdże 5 dag
cukier 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa
Nadzienie:
pomarańcza 1 sztuka
cukier 1 łyżka
kasza manna 1 łyżka
kardamon 3 ziarna
DODATKOWO:
gorzka czekolada 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczow
jabłka 4 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z owocami

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę, jajko oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku na koniec dosypać startą skórkę z jednej pomarańczy i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę dodać do nich pokrojoną w mniejsze kawałki pomarańczę, wcześniej trzeba ją obrać i w miarę możliwości pozbyć się błonek. Owoce wymieszać z cukrem i kardamonem, ale zanim dodamy kardamon musimy wydobyć malutkie nasionka z twardej osłonki, wszystko gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok do gorących owoców dodać suchą kaszkę i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa cienkie placki, następnie pociąć je na trójkąty na których umieścić porcję nadzienia i zwinąć rogaliki.
Piec około 20-25 min w temp 180 st,
Po upieczeniu wystudzić, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać kandyzowaną skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 08.08.2012 11:40
Jak zwykle kusisz i jutro muszę robić rogaliki:):):)
Pietruszka 08.08.2012 08:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak