Sposób przygotowania

Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , musztardę , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .

Nie bardzo wiem czemu Anglicy podają do nich chetney z mango ( i co on ma wspólnego ze Szkocją ) – ale przekonywano mnie ,ze musi być ten chetney koniecznie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Całkiem podobne są jaskółcze gniazda, tylko, że z wieprzowiny.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    smaczne kotlety z niespodzianką :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne kule

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !