Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szkockie kule .

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Musztarda delikatesowa Prymat 1/2 łyżeczki
mięso mielone 1/4 dag drobiowe
cebula 1 szt.
jajko 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szkockie kule .

Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , musztardę , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .

Nie bardzo wiem czemu Anglicy podają do nich chetney z mango ( i co on ma wspólnego ze Szkocją ) – ale przekonywano mnie ,ze musi być ten chetney koniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 15.10.2011 23:33
pyszne kule
SmacznaPyza 13.06.2011 09:56
smaczne kotlety z niespodzianką :-)
Joanna117
Joanna117 20.09.2010 17:50
Całkiem podobne są jaskółcze gniazda, tylko, że z wieprzowiny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak