Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wieprzowe 600 g
botwina 1-2 peczki
marchew 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
natka selera 1 pęczek
ziemniaki 700 g
ziele angielskie 2 szt
słodka śmietana 200 ml
mąka 3 łyżki
woda
koperek do posypania
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
Gotować około 10 minut.
Dodać ocet, pieprz, maggi cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 10.08.2011 08:49
wygląda cudnie
Ewa104 26.03.2011 22:18
Uwielbiam botwinkę, robię też do słoiczków na zimę.
kasiurek 27.09.2010 08:08
zrobiłam wg tego przepisu, wszystkim bardzo msakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak