Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowy gulasz

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Gulasz z cukinii to propozycja dania obiadowego, które najlepiej smakuje z ziemniakami lub pieczywem. Rezygnując z dodatku karkówki, przygotujecie go w wersji wegetariańskiej. 

Składniki:

Składniki:

pomidory krojone z puszki 2 po 400g
karkówka 800 g
czosnek 5 zabków
koncentrat pomidorowy do smaku
olej 5 lyzek
drobno starkowany ser zolty, który posypujemy na goracy gulasz, tuz przed podaniem
sos sojowy kilka kropel
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 łyżek
przyprawa w płynie do smaku
cukinia 2 sztuki
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowy gulasz

  • gulasz z karkówką 
  • pomysł na obiad 

1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na drobniejsze kostki i oprószyć: solą, pieprzem, papryką, przyprawą meksykańską i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego.

2. Czosnek obrać, 2 ząbki przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z mięsem, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3. Cukinie obrać, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostki. Cebule obrać i pokroić w piórka, pozostały czosnek pokroić w kosteczkę (użyjemy go na sam koniec).

4. Paprykę obrać, umyć, pokroić w kostkę, selera obrać, umyć i pokroić w półprążki.

5. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso z czosnkiem, które należy podsmażyć z każdej strony, po czym dodać cebulę (w razie potrzeby dolewamy olej), paprykę i selera, dodajemy sól, pieprz i paprykę, chwile podsmażamy. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka, podkręcamy palnik i wrzucamy cukinie z pomidorami, dodajemy sól, pieprz, Przyprawę do potraw w płynie i koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu do momentu zmięknięcia cukinii. Cukinia ma być lekko twarda, ale ugotowana, należy kontorlować duszenie cukinii i uważać, aby za mocno nie rozmiękla.

6. Tuz przed zakończeniem duszenia, dodajemy pozostały czosnek, mieszamy, doprawiamy i danie gotowe. Podawać z ziemniakami, a gulasz przed podaniem na talerzu posypać niewielka ilością drobno starkowanego, żółtego sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 19.02.2013 23:41
Niech tylko nadejdzie cukiniowy sezon :)
anemon 20.12.2011 07:28
Chętnie wypróbuję w sezonie na cukinię.
eli_555 28.05.2011 22:37
bardzo lubię cukinię
Dorota59 21.01.2011 13:44
uwielbiam potrawy z cukini, napewno ten przepis wypróbuję
ewelinapac 12.09.2010 11:22
fajny pomysł
ewasylwia 03.09.2010 20:51
Trzeba go zrobić póki cukinia w ogródku, pycha
aranka 03.09.2010 18:01
cukinia pycha
SmacznaPyza 28.08.2010 16:40
bardzo ciekawe danie, lubię cukinię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak