Sposób przygotowania

NA SOS
3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wytrawnego sherry, łyżka posiekanej melisy, łyża posiekanego szczypiorku, sól, pieprz cayenne.

Melony umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i specjalną łyżeczką wydrążyć kulki miąższu. Wydrążone połówki melona wstawić do lodówki. Ogórek umyć, obrać, wyciąć łyżeczką kulki miąższu lub pokroić w grubszą ksotkę. Cykorie oczyścić z zewnętrznych listków i wykroić gorzkie nasady liści. Podzielić na listki, opłukać i pokroić w paski.
Paprykę chili oczyścić z pestek i posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Kulki melona, ogórek oraz pozostałe składniki włożyć do salaterki.
Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, sherry, melisą i szczypiorkiem SOs doprawić szczyptą soli i pieprzu. Składniki sałatki polać sosem, wymieszać i wlożyć do wydrążonych połówek melona.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !