Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flamandzki browarek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 1 kg
masło 1/2 kostki
śmietana 1/2 litra
tarty ser 10 dkg
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
piwo jasne 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Flamandzki browarek

Cebulę drobno posiekać, udusić w połowie podanej ilości masła. Gdy stanie się jasnożółta zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej warstwami ziemniaki i cebulę - ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Piwo wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać serem i przykryć wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok. 2 godzin. Gdy wierz się lekko zarumieni, zmniejszyć temp. do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 22.06.2011 17:37
super
RenataZ-et 05.05.2011 09:05
bardzo ciekawe
kuklik 15.01.2011 15:12
coś nowego
pioge7 26.11.2010 16:03
extra
Kate131 23.08.2010 07:06
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak