Sposób przygotowania

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    na pewno wykorzystam ten przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    grasylwia

    Ja też
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    muszę spróbowć
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    może byc fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Często stosuje powidła jako przyprawę do mięs
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    kurczak nie byłby zadowolony
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    ciekawa propozycja
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    niespecjalnie podoba mi się ten sos
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Apetyczne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !