Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurki w occie winnym do słoików

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 1 kg
ocet winny 3/4 szklanki
cebula 2-3 sztuki
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat kilka
ziele angielskie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kurki w occie winnym do słoików

Kurki (te małe w całości) oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z solą (1 łyżeczka) i wsypać kurki, gotować je 5 minut (zmniejszają objętość około połowę). Obgotowane kurki umieścić w słoikach, wsypać około ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika.
Zalewa: Około 2 szklanki wody zagotować w garnku razem z cukrem, solą (1 łyżeczka) liśćmi laurowymi i cebulą (obraną) i przekrojoną na ćwiartki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu i wlać ocet. Cebulę i liście laurowe włożyć do słoików na kurki. Zalewą wypełnić słoiki. Zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut. Pozostawić do góry dnem.


Kurki (te małe w całości) oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z solą (1 łyżeczka) i wsypać kurki, gotować je 5 minut (zmniejszają objętość około połowę). Obgotowane kurki umieścić w słoikach, wsypać około ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika.
Zalewa: Około 2 szklanki wody zagotować w garnku razem z cukrem, solą (1 łyżeczka) liśćmi laurowymi i cebulą (obraną) i przekrojoną na ćwiartki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu i wlać ocet. Cebulę i liście laurowe włożyć do słoików na kurki. Zalewą wypełnić słoiki. Zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut. Pozostawić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.04.2013 10:38
takie grzybki to rarytas :)
mirosława4 27.02.2013 14:20
pomysłowe z octem winnym nie robiłam zawsze ze zwykłym :)
czekoladka_m 27.12.2012 20:02
uwielbiam kurki w occie...
Wafelek2601 06.12.2012 08:40
Same pyszności
RenataZ-et 10.09.2012 17:34
Fajny przepis
Iwusia 08.09.2012 23:10
ale zapasy :)
IZABELA29 28.08.2012 10:19
chętnie bym taki słoiczek przygarnęła.
ben-ka 28.08.2012 10:12
uwielbiam kurki a przepis wkleił Ci się dwa razy?
smerfetka79 22.08.2012 23:32
a u mnie jeszcze bez kurkowo:(((
rutynka 13.08.2012 13:00
uwielbiam!:)
kate.500 12.08.2012 16:45
super
Katarzyna59 12.08.2012 11:06
ekstra
adelajda 10.08.2012 18:52
bardzo fajny przepis aż ślinka cieknie !!
pacpaw 10.08.2012 18:47
taki słoik w zimie to prawdziwy skarb
treonina 07.08.2012 18:08
nigdy takich nie próbowałam :-) ciekawy przepis
Aleksandraa 06.08.2012 18:53
ekstra
anemon 05.08.2012 18:58
Bardzo "złociste i słoneczne" te Twoje zapasy na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak