Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto półkruche z cynamonowym rabarbarem i kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 150 gram
cukier 0,5 szklanki
jajko szuka
proszek do pieczenia łyżeczka
sól szczypta
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1/3 szklanki
masło 60 gram
<b>ponadto:</b>
rabarbar 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto półkruche z cynamonowym rabarbarem i kruszonką

Rabarbar pociąć na 1 cm kawałki, zasypać 1 łyżką cukru i cynamonem i odstawić aż puści sok. Ciasto: do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć nożem, następnie dodać cukier, jajko i zagnieść szybko ciasto. Odstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie zrobić kruszonkę: mąkę zagnieść z masłem dodać cukier. Ciasto kruche rozwałkować i wykleić przygotowaną formę (średnica 35-26 cm). Posypać rabarbarem, na rabarbar kruszonkę i posypać dodatkowo cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut. Gotowe. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.02.2016 17:16
smaczne ciasto
alaaa 22.10.2013 18:35
pyszne i pachnące
Ewelina38 21.09.2013 18:08
pyszne ciasto, mam jeszcze rabarbar to koniecznie muszę takie zrobić
Krystyna32 19.09.2013 07:14
pyszne ciasto
Wafelek2601 17.08.2013 17:43
Ciasto palce lizać
Renata22 02.08.2013 11:50
To połączenie brzmi pysznie;)
czekoladka_m 15.05.2013 18:13
idealne cisto na tę porę roku, mam mnóstwo rabarbaru, juz wiem do czego go wykorzystać;)
jordi 14.04.2013 22:33
wygląda smakowicie
mirosława4 08.04.2013 13:53
bardzo dobre szkoda że nie ma jeszcze rabarbaru :)
Motorek 16.03.2013 09:16
pycha ciacho
ben-ka 12.02.2013 10:13
jeszcze troszkę musimy poczekać i takie ciacho będziemy piec:)
Pietruszka 16.11.2012 14:00
uwielbiam takie ciasta.
IZABELA29 06.11.2012 08:33
rabarbar nadaje wilgotności ,kruszonkę uwielbiają moje dzieciaczki ,pysznie
kate.500 03.11.2012 20:39
super pyszne ciacho
Iwusia 30.08.2012 23:16
ale pycha
RenataZ-et 21.08.2012 14:15
Pycha
Katarzyna59 12.08.2012 11:07
apetyczne
Dorota37 10.08.2012 14:07
fajne
paula99926 10.08.2012 09:20
apetyczne!
treonina 07.08.2012 18:09
pięknie wygląda
jolanta19 05.08.2012 19:27
super
niedozywiona 04.08.2012 22:02
mniam, piękne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak