Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z agrestu.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 80 dag
wody 6 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z agrestu.

Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 12.06.2012 09:29
super
iga2 24.07.2011 23:32
fajny kompocik
misia53 22.08.2010 23:33
Ja agrest zawsze dodaję do truskawek , wtedy ten kompot nie jest taki mdły a zsamego agrestu nie robiłam .
SmacznaPyza 15.08.2010 09:45
nie ma to jak owoce w własnego ogrodu albo działeczki :-)
noculos 08.08.2010 19:45
lubie kompociki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak