Sposób przygotowania

Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyścić i opłukać, nakłuć wykałaczką i układać w słoikach bardzo ściśle.Ja użyłam słoiczków o pojemności 0,33 l i wyszło mi 12 sztuk.Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (ok.2 cm ).Słoiki pasteryzować ok.10 minut , wyjąć, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
Wystudzone kilka razy potrząsać.Przechowywać w chłodnej piwniczce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    lubie kompociki
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie ma to jak owoce w własnego ogrodu albo działeczki :-)
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ja agrest zawsze dodaję do truskawek , wtedy ten kompot nie jest taki mdły a zsamego agrestu nie robiłam .
  • 3
    original
    Opublikowano

    iga2

    fajny kompocik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !