Sposób przygotowania

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    najlepszy efekt uzyskamy próbując sos na drugi dzień. ma on wówczas najwięcej mocy.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ładnie wygląda :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    spróbuję
  • 4
    original
    Opublikowano

    berys18

    wygląda zachęcająco
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    najlepszy do pizzy
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    wyglada ładnie
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    co na to sam sfinks?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Zdecydowanie wolę sok z cytryny a nie ocet
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    prawdziwy sfinks
  • 0
    original
    Opublikowano

    teresa18

    zachęcający
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    boję się sfinksa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    mniam !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Z jajkiem i ogórkiem - PYCHA
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    kapitalny :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !