Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy Sfinks

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 1 szt
czosnek 6 ząbków
ocet 1 łyżka
ogórek 1 szt
majonez 2-4 łyżki
cytryna 1/2 szt
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy Sfinks

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 25.05.2012 10:02
kapitalny :)
agata1722
agata1722 14.05.2012 19:16
rewelka
Renataj 29.09.2011 07:19
Z jajkiem i ogórkiem - PYCHA
Beata61 27.07.2011 11:27
mniam !
novita26 21.07.2011 07:43
extra
novita26 29.06.2011 08:29
fajny przepis
szajba2 01.04.2011 16:45
boję się sfinksa
teresa18 02.02.2011 18:14
zachęcający
Barbara55 25.01.2011 15:08
prawdziwy sfinks
Babciagramolka 21.01.2011 17:14
Zdecydowanie wolę sok z cytryny a nie ocet
kielcok1 19.01.2011 14:23
co na to sam sfinks?
ewelinapac 01.11.2010 09:34
wyglada ładnie
Ewelina47 23.10.2010 19:12
najlepszy do pizzy
berys18 15.10.2010 09:46
wygląda zachęcająco
Dorota76 17.08.2010 22:08
spróbuję
Iwusia 11.06.2010 18:29
ładnie wygląda :)
Katarzyna/kate1980 22.04.2010 21:54
najlepszy efekt uzyskamy próbując sos na drugi dzień. ma on wówczas najwięcej mocy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak