Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebopizza

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1 kg
świeżych drożdży 100 g
letniej wody 2 szk
soli 1 łyżka
cukru 1 łyżka
Farsz:
pieczarek 300 g
cukinia 1
cebula 1
chorizo 150 g
kiełbasy szynkowej 150 g
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili do smaku
bazylia świeża 1 łyżka
oregano 1 łyżka
ziół włoskich 1 łyżka
masła 2 łyżka
żółtego sera 250 g
olej 5 o smaku oregano
olej z bazylią 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebopizza

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrobić z cukrem.
Wlać wodę i olej, dodać sól i wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz.
Na patelni roztopić masło.
Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć.
Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, chorizo w plasterki a kiełbasę w paseczki.
Do podsmażonych pieczarek wrzucić pokrojone kiełbasy i chwilę smażyć.
Następnie dodać warzywa i nadal smażyć około 3 minuty.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, dusić minutę.
Krok 1 - Chlebopizza foto
2
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę z wyposażenia kuchenki wysmarowaną olejem.
Odczekać aż wyrośnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 15 minut.
Po tym czasie blachę z chlebem wyjąć,piekarnik nastawić na 200 stopni.
Krok 2 - Chlebopizza foto
3
Na podpieczony chleb wyłożyć farsz i posypać startym serem.
Na koniec oprószyć jeszcze ziołami włoskimi.
Krok 3 - Chlebopizza foto
4
Ponownie blachę wstawić do piekarnika na 10 minut.
Gotową chlebopizze jeść na ciepło.
Krok 4 - Chlebopizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 20.08.2012 19:31
ojej ale zgłodniałam
caralajna 03.08.2012 08:01
apetyczna, domowe pizze są najlepsze
sylwia / sytofala 02.08.2012 22:13
kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak