Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udka z kurczak z rozmarynem i wanilią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurzych udek 8 szt
oliwy z oliwek 4 łyżki
cebule 2 szt
marchewka 2 szt
wino białe wytrawne 1 butelka
laska wanili 1 szt
rozmaryn 1 doniczka

Przepis i sposób przygotowania na: udka z kurczak z rozmarynem i wanilią

Wytnij kości z udek. Najlepiej, gdyby udka zostały w 1 części, ale nic się nie stanie jak skończy się to inaczej. Podgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę, a kiedy się rozgrzeje dodaj zarówno mięso, jak i kości i obsmaż je ze wszystkich stron. Smaż aż wszystkie kawałki będą złoto-brązowe, a następnie zmniejsz ogień. Wyjmij mięso i kości i odstaw na bok. Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Postaraj się uwolnić wszystkie przysmażone kawałki mięsa. Dodaj do patelni mięso oraz kości. . Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Pokrój pustą laskę na kawałki i dodaje ją razem z ziarenkami i liśćmi rozmarynu do patelni. Podgrzej aż pojawią się bąbelki i przykryj szczelną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli jakieś 45 minut. Zdejmij pokrywkę, usuń i wyrzuć kości, które już spełniły swoje zadanie. Zwiększ ogień i pogotuj chwilę, aż sos w patelni zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 22.08.2010 18:28
mniam mniam
buksiak12 22.08.2010 18:20
super przepis
Emilia22 22.08.2010 17:36
pewnie niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak