Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno-cebulowy :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,5 kg wieprzowiny ( łopatka, od szynki , biodrówki bez kości , itp. ),3 cebule
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
smalec 2 łyżki
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 3 łyżeczki
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno-cebulowy :

Mięso pokroić na 4 kawałki , natrzeć przyprawami . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać smalec ( olej ), włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie bardzo miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso i rozdrobnić ( powinno się pod naciskiem widelca rozpadać na ,, strzępki „).Włożyć mięso do sosu. Wymieszać. Mąkę rozetrzeć z 2 łyżkami oleju i zagęścić nią sos . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 18.11.2010 09:31
Uwielbiąm takie gęste i pełne smaku sosy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak