Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jagodzianki są na wagę złota, zwłaszcza jeśli upieczecie je samodzielnie. Koniecznie wykorzystajcie sezon, w którym od ilości jagód uginają się krzaczki i ich smak zachwyca!

Składniki:

margaryna 125 gr
mąka pszenna 0,5 kg
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
drożdże 5 dkg
cukier 0,5 szkl
mleko 1 szkl
esencja waniliowa 2 łyżeczki
Nadzienie:
jagody 300 ml
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
kruszonka
zimna margaryna 50 gr
mąka pszenna 100 gr
cukier 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem

Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min. Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem. Kruszonka;zimną margarynę zagnieść z mąką i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madamepauline 28.02.2016 23:56
nic, tylko czekać na sezon jagodowy! :)
ben-ka 10.12.2014 08:47
Pychota!!!!
barbara11561 01.11.2013 19:18
smakowicie wyglądają,żeby tylko jagody były cały rok???
wedith1 09.08.2013 11:06
Piękne Ci wyszły!
Sarenka 21.06.2013 07:32
Jakie apetyczne nadzienie... :P
czekoladka_m 01.05.2013 18:44
wypróbuję jak tylko pojawią się jagody:)
jozefinach 12.09.2012 08:40
Uwielbiam domowe drożdżówki.
anemon 20.08.2012 07:07
Jagody plus kruszonka, jak dla mnie pełnia szczęścia.
Kas2 18.08.2012 12:16
piękne Ci wyszły
Krystyna32 13.08.2012 17:17
pyszne
Grażyna13 11.08.2012 15:32
Pycha :)
misia53 01.08.2012 21:42
o mateńko jaki mam smak, a one takie boskie...
Katarzyna/kate1980 31.07.2012 23:04
śliczne
magdalea 31.07.2012 22:25
pięknie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak