Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołduny Litewskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dkg
jajko 1
woda 3/4 ml
cebula 1
Majeranek suszony Prymat 2 łyzeczki
ziele angielskie 1/4 łyżeczki
wieprzowina 45 (chuda)
wołowina 45 (chuda)

Przepis i sposób przygotowania na: Kołduny Litewskie

Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować na rosole lub w osolonej wodzie. Podawać z barszczem lub tłuszczem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 24.10.2015 14:26
pracochłonne, ale warto
Katarzyna47 24.08.2012 18:59
Super
bercik1 06.08.2011 23:51
Ciekawie wyglądają.
Margo1 13.06.2011 04:11
wyglądaja apetycznie
szajba2 31.03.2011 16:37
co by to nie było podoba mi się
SmacznaPyza 25.01.2011 15:58
na zdjęciu to raczej pyzy...
Barbara55 24.01.2011 15:47
nawet ciekawe
Henryka2 23.01.2011 18:08
Klasyczne potrzebują łoju, masz rację, Buniu, ale teraz coraz częściej czytam o innych farszach.
Babciagramolka 21.01.2011 17:13
Kołduny z tego co pamiętam potrzebują łoju i podaje sie je w rosole
kielcok1 19.01.2011 14:21
dobrze się zapowiada
aginaa 19.10.2010 11:54
super wyglada
marzencia2007 16.10.2010 11:26
wygladają bosko :) mniam!
wiktor188 08.10.2010 21:06
Brzmi apetycznie, zobaczymy jak smakuje
anna186 06.10.2010 11:32
super:)
marenka 09.09.2010 09:16
fajny przepis
Agnieszka172 02.09.2010 19:34
pycha
pawel007 02.07.2010 07:27
ciekawie
Katarzyna/kate1980 19.05.2010 12:43
podobne robi moja babcia
remprzem 24.04.2010 23:52
Brzmi apetycznie bardzo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak