Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle ai Quattro Formaggi

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gramów
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ser gorgonzola 100 gramów
serek topiony 60 gramów
pecorino 60 gramów
kulki mozarelli 150 gramów
śmietana 12% 150 mililitrów
pietruszka 1 łyżka
pieprz do smaku
musztarda 2 łyżki
woda 5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle ai Quattro Formaggi

Przygotowanie makaronu papardelle: Mąkę przesiewany. Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i wodę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 2 cm plastry. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia. Po tym czasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron. Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy nasze papardelle. Delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut.

Przygotowanie sosu: Kulki mozzarelli obtaczamy w musztardzie i odstawiamy na czas przygotowania sosu.

Na patelni na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony i gorgonzolę. Na małym ogniu, często mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy starty ser pecorino i dalej mieszamy. Doprawiamy pietruszką i pieprzem.

Makaron odsączamy i przekładamy go na patelnię z sosem. Delikatnie mieszamy, aby sos dokładnie połączył się z makaronem. Całość przekładamy do głębokiego talerza.

Na wierzchu układamy zamarynowaną mozzarellę, która po chwili zacznie się smakowicie rozpuszczać.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 29.07.2012 12:36
apetyczne
Rafał10 29.07.2012 09:43
smaczny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak