Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem warzywnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 4 sztuki
marchewka 35 dag
cebula 1 sztuka
posiekana natka 3 łyżki
masło 10 dag
ser biały 15 dag
żółtko jajek 1 sztuka
orzechy laskowe 10 dag
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem warzywnym

Mąkę pszenną, całe jajka, 1/4 szklanki wody oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Jedną całą marchewkę i łyżkę posiekanej zieleniny odkładamy. Marchewki i cebulę obieramy, następnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Zieleninę płuczemy, osuszamy i siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy w nim warzywa przez 5 minut. Następnie przekładamy warzywa do miski, mieszamy z serem białym, żółtkiem, 1/2 orzechów laskowych drobno posiekanych, zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy krążki i kładziemy na nie schłodzone nadzienie. Zlepiamy brzegi formując pierogi. Na patelni rozgrzewamy masło roślinne i podsmażamy na nim pozostałą marchewkę, posiekaną drobno zieleninę i posiekane orzechy laskowe. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyjmujemy, odcedzamy i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Podajemy na talerzu z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.03.2013 08:57
Lubię takie podsmażone pierogi.
IKrakowianka 09.01.2013 21:53
bardzo fajny ten farsz
maryśka 06.09.2011 10:13
fajne
Barbara55 22.01.2011 15:11
nieciekawy farsz
rakow2
rakow2 20.11.2010 17:15
pierogi są super
Baska Kaska 12.11.2010 09:26
bardzo fajne
Ewelina47 09.11.2010 12:28
godne polecenia
Tika4444 05.11.2010 07:52
ładne te pierożki
magdalena97 06.10.2010 07:57
dobre sa bo robie ale bez ziol
hastalavista 08.09.2010 22:30
brzmi super :)
izoldaaa6 04.09.2010 23:15
pierogów z warzywami to jeszcze nie robiłam - ciekawe
Iwusia 05.07.2010 11:49
Ja mogę jeść pierogi chyba z każdym farszem , co ja w pierogi nie wkładałam ;) Uwielbiam :)
julci3k1 15.06.2010 19:36
jadłam kiedyś całkiem dobre, zawsze coś innego
Babciagramolka 08.05.2010 19:07
Z takim farszem jeszcze nie robiłam, a że pierogi lubię to chętnie wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak