Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołaczyki z jagodami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 4 dag
mleko ciepłe 250 ml
cukier 10 dag
masło 3 dag
jajko 1
żółtko do posmarowania 1
mleko do posmaraowania 1 łyżka
Nadzienie:
jagody 15 dag
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kołaczyki z jagodami

Kroki postępowania

1
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, aż staną się płynne, dodać 50 ml mleka i odrobinę mąki. Odłożyć na 15 minut. W międzyczasie rozpuścić resztę cukru i masło w pozostałym mleku delikatnie podgrzewając i mieszając, aż się rozpuści. Przestudzić.
Krok 1 - Kołaczyki z jagodami foto
2
Mąkę przesiać do miski robota kuchennego lub zwykłej. Do mąki dodać rozczyn, wlać mleko z cukrem i masłem i jajko. Zagnieść ciasto na małych, a następnie dużych obrotach - powinno być miękkie i sprężyste. Na tej samej zasadzie zagnieść ręcznie, ale wyrabiać na blacie przez 10 minut.
Krok 2 - Kołaczyki z jagodami foto
3
Gotowe przełożyć do dużej miski, przykryć i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie jagody umyć i osuszyć bardzo delikatnie na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem dopiero tuż przed nadzianiem - aby owoce nie puściły niepotrzebnie soku.
Krok 3 - Kołaczyki z jagodami foto
4
Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 (łatwiej) - 10 porcji. Uformować z każdej kulę, delikatnie spłaszczyć.
Krok 4 - Kołaczyki z jagodami foto
5
Dno szklanki zanurzyć w mące i wcisnąć w każdą porcję ciasta, tworząc dołeczek na owoce.
Krok 5 - Kołaczyki z jagodami foto
6
Przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę. Nadziać wymieszanymi w tym momencie z cukrem jagodami.

Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi kołaczyków.
Krok 6 - Kołaczyki z jagodami foto
7
W tym momencie nagrzać piekarnik do 180°C.
Piec gdy piekarnik się nagrzeje około 20-25 minut.
Krok 7 - Kołaczyki z jagodami foto
8
Jeszcze ciepłe są wspaniałe.

Można ciasto podzielić na więcej kawałków, ale proszę wziąć pod uwagę, że będzie potrzeba więcej jagód. Ogólnie więcej jagód też wejdzie, ale trzeba liczyć się z tym, że dużo soku podczas pieczenia zaleje blachę, bo się nie zmieści w dołeczku.
Krok 8 - Kołaczyki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 17.05.2013 10:21
wyglądają pysznie, jak małe statki kosmiczne :)
polly66 21.08.2012 23:20
jak ładnie wyrośnięte
bami 04.08.2012 23:29
Genialne! :)
ilka_86 31.07.2012 12:56
świetny przepis
Ewa6274879 28.07.2012 08:43
jagodowy smakołyk :)
parysek10 27.07.2012 19:31
pracochłonne, ale efekt rewelacyjny.
ziutula
ziutula 27.07.2012 19:10
ooooo....smacznie się udały kolaczyki...
caralajna 27.07.2012 15:53
fajnie wyglądają :)
Justyna23
Justyna23 27.07.2012 15:40
jakie pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak