Sposób przygotowania

Z 500g mąki, 200g cukru, 200g masła, 2 jajek, 2 łyżek miodu i 1 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je do lodówki. Przygotowujemy masę orzechową: Posiekane drobno orzechy zagotowujemy z 2 łyżkami miodu, 100g cukru i 100g masła, aż masa będzie gęsta. Gdy lekko przestygnie wykładamy ją na rozwałkowane ciasto i pieczemy około 20-30min w temp. 190stopni. Robimy masę budyniową: zagotowujemy 1 szklankę mleka, w 0,5 szklanki rozprowadzamy budyń i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy aż zgęstnieje. Masło (250g) miksujemy z cukrem (150g) i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gdy ciasto będzie już upieczone wykładamy na nie masę budyniową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy wierzch ciasta.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !