Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka miodowa z orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 gram
olej 4 łyżki
cukier 6 łyżek
jajko 2 sztuki
miód łyżka
mleko ciepłe 220 gram
drożdże 20 gram
sól szczypta
orzechy włoskie 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka miodowa z orzechami

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy miód, olej i zagniatamy ciasto. Pod koniec wsypujemy orzechy. Odstawiamy na 2 godziny by podrosło.

Dużą keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką, wykładamy do niej ciasto i znów odstawiamy na jakieś 30 minut.

Posypujemy kruszonką (2 łyżki mąki, łyżka pudru i łyżka masła; roztarte w palcach) i pieczemy w temp. 175st.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 19.05.2013 10:31
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak