Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 15 dag
mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko
żółtko jajek
masło 7 dag
MASA : mak 1/2 kg
miód 4 łyżki
cukier 25 dag
skórka pomarańczowa
jajko 2
zapach do ciasta
ciasto drożdżowe: 5 dag
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka z makiem

Drożdże wymieszać dokładnie z łyżką cukru, 1/3 mąki i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubić na parze z resztą cukru. Gdy ciasto już wyrośnie dodać resztę mąki oraz masę jajeczną. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić oraz zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić mak. Wpierw do sparzyć a następnie zmielić. Włożyć go do rondelka dodać miód, masło, cukier i skórkę pomarańczową. Podgrzać aż miód się rozpuści. Następnie dodać jajka i zapach. ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić formę z kominem i wyłożyć na nią masę makową a potem wyłożyć drugą część. Odstawić do wyrośnięcia i piec ok. godzinki. przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.10.2013 07:42
smaczne ciasto
MAR3STA 12.01.2013 16:01
pięknie wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak