Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym zapiekana w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mięso mielone 300-400 gramów
bazylia do smaku
oregano do smaku
cebula 1 szt.
czosnek 3-4 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidory w puszce 2 krojone
ser żółty 200-300 (tarty)
papryka czerwona 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym zapiekana w sosie pomidorowym

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni. Dodać do niej 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dorzucić mięso i smażyć aż zacznie się rumienić. Do ryżu wrzucić mięso z cebulą, pomidory z jednej puszki (bez zalewy) i około 100gramów żółtego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masą faszerować papryki. Zalewę z jednej puszki pomidorów i drugą puszkę przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano, dodać pozostały zmiażdżony czosnek. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec do miękkości w temp. 180stopni. Pod koniec pieczenia posypać każdą połówkę papryki żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 07.06.2012 08:21
Ciekawy przepis
gosia47-47 23.11.2010 13:10
pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak