Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z cukiniową masą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
galaretka agrestowa 2
cukier 1 łyżka
mascarpone 250 gram
śmietana 500 ml
cukier puder 0.5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
galaretka truskawkowa 2
biszkopty okrągłe 25 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z cukiniową masą

Kroki postępowania

1
A o to mój własny pomysł na zastosowanie cukinii w wersji na słodko : ) Wymyśliłam smaczny przepis na sernik z masą z cukinii, ciasto jest smaczne, bardzo ładne wizualnie i oryginalne – polecam do wypróbowania!
Krok 1 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto
2
Cukinię dokładnie myjemy, następnie przecinamy na pół i wydrążamy z nich wnętrze. Cukinie (ja miałam w dwóch kolorach) ścieramy na wąskich oczkach, a następnie odmierzamy 4 szklanki startego warzywa (układamy luźno, nie dociskamy), a następnie przekładamy do garnka.
Krok 2 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto
3
Cukinię nastawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenie, gotujemy ją na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana (około 5 minut). Następnie garnek ściągamy z ognia i do gorącej cukinii wsypujemy galaretki agrestowe – mieszamy energicznie do czasu aż galaretka całkiem się rozpuści. Ja dodatkowo dałam 1 łyżkę cukru, dlatego warto nieco dosłodzić wedle własnego uznania. Masę odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 3 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto
4
Blaszkę wykładamy okrągłymi biszkoptami. Kiedy masa cukiniowa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopty i równomiernie rozprowadzamy łyżką.
Krok 4 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto
5
Śmietanę ubijamy na sztywno, a w osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy na wolnych obrotach, na samym końcu wolnym strumieniem wlewamy ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wody. Gotową masę serową układamy na stężałej masie z cukinii.
Krok 5 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto
6
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy wystygną wylewamy na masie mascarpone i wkładamy do lodówki. Po godzinie ciasto można już podawać.
Krok 6 - Sernik na zimno z cukiniową masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.01.2013 10:10
z cukinią to jeszcze ciasta nie jadłam :)
pacpaw 16.01.2013 21:41
choćbym się starał nie wiem jak nie jest w stanie wyobrazić sobie smaku tego specjału. To trzeba zrobić i spróbować i wtedy coś powiedzieć. Także zachęcam do prób
misia53 02.10.2012 23:40
oj, mysiunia wymysliłaś......świetny sernik nam stworzyłaś.....cukinia mnie zaskoczyła i widokiem powaliła ... w sumie piękny kolorowy , ten twój sernik cukiniowy....
sara1 02.09.2012 12:37
świetne i wygląda rewelacyjnie
Rafał10 22.08.2012 07:36
zdecydowanie jestem na TAK!!!! PYCHOTKA jak się patrzy :)
ewaa 18.08.2012 19:33
Super pomysł
3trzecia3 01.08.2012 07:58
Zrobiłam i jestem pozytywnie zaskoczona. PYCHOTKA!!!
Ankha 25.07.2012 15:12
Przełamujesz stereotypy:)
Beatris 25.07.2012 10:54
Podoba mi się ta cukiniowa masa. Z pewnością kiedyś wypróbuję.
Misiabe 25.07.2012 10:46
rewelacyjny pomysł!!!
Amellia 25.07.2012 10:41
mniam
Andysz 25.07.2012 09:02
pyszności!!!! ;D
czekoladka_m 25.07.2012 08:55
Super pomysł z tą cukinią w cieście;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak