Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche migdałowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
mielone migdały 1 szklanka
śmietana 3-4 łyżki
masło 1/3 kostki
margaryna 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 paczuszka
jajko 1 szt.
rabarbar 0,5-1 kg
żółtko jajek 2 szt.
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche migdałowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier (1 szklanka), cukier waniliowy i margarynę. Margarynę rozkruszyć z mąką. Dodać mielone migdały. Wbić jajko i dodać żółtka. Wlać łyżeczkę octu. Dodać dwie łyżki śmietany. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie - dodać więcej śmietany. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Rabarbar obrać i pokroić na 1-2cm kawałki. Przygotować kruszonkę: 1/3 kostki masła rozetrzeć z mąką (0,5 szklanki) i cukrem (0,5 szklanki), tak aby kruszonka była sypka z niedużymi grudkami. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Na to wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni, piec około 45min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 14.08.2011 18:25
pycha
marta1371 02.04.2011 21:25
poczekam do lata na rabarbar i upiekę takie ciasto
agata1722
agata1722 26.02.2011 11:14
to mi przypomina smak z dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak