Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie Ule

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe opakowanie
cukier puder 3 łyżki
likier kokosowy 6 łyżek
miękkie masło 100 gram
spirytus 2 łyżki
żółtko jajek
Biszkopty 250 gram
cukier puder 2 (do nadzienia)
masło 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie Ule

No i koniecznie specjalnie foremki (do kupienia chociażby na Allegro lub w sklepach z gospodarstwem domowym) ;)



Składniki na ule przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.

Masło na masę adwokatową ucieramy z żółtkiem i pudrem, następnie dodajemy alkohol.

Masą biszkoptową wypełniamy foremki, upychamy ją i końcem łyżki robimy wgłębienie, w które to nakładamy nadzienie. Każdy ul stawiamy na biszkopcie, lekko dociskamy i ostrożnie zdejmujemy foremkę.

Wkładamy do lodówki, by się schłodziły.

Smacznego ;)

Następnym razem wyjdą mi ładniejsze, ale jak to się mówi: pierwsze koty za płoty :P

* według mnie cukier można całkiem pominąć, lub dać tylko z łyżkę pudru, bo biszkopty same w sobie są słodkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.04.2016 22:33
bardzo lubię
Habibi 02.08.2012 15:21
Dzięki Twojemu przepisowi przypomniałam sobię, ze moje foremki do uli leżą od dawna odłogiem i w zasadzie zapomniałam, że je mam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak