Przepis i sposób przygotowania na: Trufle Red Velvet Cake
Tortownicę o średnicy ok 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnika ekstrakt i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę,wymieszać. wytworzy się piana. Dodać do ciasta, szybko wymieszać, przełożyć do tortownicy.
Piec ok. 30 minut w temp 180st.
Całkowicie wystudzić. Gdy będzie już chłodne to rozkruszamy je do miski i rozdrabniamy palcach.
Dodatkowo potrzebujemy:
ok. 200-250g serka kremowego (np philadelphia)
200-300g czekolady białej do obtoczenia
ew. czerwony cukier do dekoracji
Do miski z rozkruszonym ciastem dodajemy serek i wyrabiamy w rękach, aż powstanie zwarta kula. Z ciasta formujemy kuleczki, układamy je na tacy i wkładamy do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej trufle i odstawiamy je znów na tacę, dekorujemy cukrem, a następnie wkładamy je do lodówki, by czekolada zastygła. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)