Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada chlebowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 gram
mąka 500 gram
sól 1/2 łyżki
woda 280 ml
oliwa łyżka
ketchup pikantny 3 łyżki
szynka 8 plasterków
ser 8 plasterków
pieczarki 250 gram
przyprawy
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada chlebowa

Do posmarowania:

jajko + łyżka mleka
mak lub sezam



W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę (ok 400g) mieszamy z solą, wlewamy rozczyn, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, w międzyczasie podsypując je resztką mąki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Pieczarki myjemy, szatkujemy drobno lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy, przyprawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na prostokątny placek. Smarujemy spód ketchupem i posypujemy bazylią. Kładziemy plasterki szynki, sera żółtego, pieczarki. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Dokładnie sklejamy końce i układamy roladę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i posypanej mąką.

Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia.

Smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem/ sezamem.

Pieczemy w temp 200st aż nabierze ładnego koloru.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 05.08.2012 09:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak