Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWINKI

5.0
(93)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 14 g
jajko 2 szt.
jogurt naturalny 200 ml
mleko ciepłe 100 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 150 g
masło 100 g
mleko 1 łyżka
białko 1 szt.
boczek wędzony do smaku
cebula do smaku
pieczarki do smaku
tłuszcz do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWINKI

1. ciasto drożdżowe (maka, drożdże, 1 jajko, jogurt, ciepłe mleko, sól, cukier) - wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

2. w międzyczasie można przygotować nadzienie, aby troche wystygło (np z boczku, cebulki, pieczarek-wszystko drobno pokroić i zesmażyć). Świnki można robić też bez nadzienia, ale lepsze są jak jednak mają napchane \"brzuszki\".

3. składniki na ciasto maślane (mąka i masło) połączyć i dobrze wyrobić.

4. ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić; do gładkości aby nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli mają być z nadzieniem, musi być ciut niższe). Wycinać szklanką głowy świnek. Na środek nakładać trochę farszu, tak na jeden ząbek (nie za dużo gdyż będzie trudno skleić). Sklejać z drugim krążkiem smarując białkiem (brzegi). Za pomocą kieliszka wyciąć nos i uszy. Uszy pokroić na 4 części. Naklejać na główki świnek również za pomocą białka. Dziurki w nosie nacinać nożem. Oczy - to goździki, ew pieprz ale trzeba go mocno wcisnąć gdyż po upieczeniu wypada.

Gotowe świnki ułożyć na blasze, na folii aluminiowej i posmarować jajkiem z mlekiem. Najlepiej od razu układać na blasze krążek z nadzieniem i potem doklejać kolejne części - wygodniej.

5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pilnować aby się nie spaliły. Musza być rumiane.

Można jeść od razu na ciepło. Mogą być dodatkiem np. do białego lub czerwonego barszczyku. Oczka raczej wyrzucamy. Są tylko elementem dekoracji:)

Jeśli wystygnął i chcemy je ponownie odgrzać, wystarczy zwilżyć zimną wodą pysiaki świnek i wstawić do piekarnika lub mikrofali na chwilkę (mikrofala 1 minutka, rozgrzany piecyk - 2-3 minutki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 11.07.2016 20:31
chętnie bym skosztowała!
ilka01 16.06.2016 17:03
wyglądają super :)
karolaaa 06.02.2015 12:37
najpiekniejsze!
karolaaa 06.02.2015 12:36
polecam, warto zebrac sie w sobie i je zrobic! :)
kasia.s 08.11.2014 08:11
Rewelacja!!! :)
Bożena6 14.09.2014 10:20
urocze swinki
Ankha 08.05.2014 20:48
Bardzo sympatyczne świnki
kloruś 10.04.2014 10:04
absolutnie przesłodkie! super pomysł
mamusia1 01.04.2014 13:37
pracochłonne ale efekt super
pajbek 26.03.2014 12:32
Też mi sie podobają Twoje świnki :-)
patryska76 24.03.2014 17:41
Wyglądają uroczo ;)
roxip 26.02.2014 16:52
są niesamowite ! :)
Tahitha 26.02.2014 14:31
Jakie śliczniutkie świnki :) zapewne smaczne :)
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:19
cudne te świnki
smakołyk 25.01.2014 13:34
Ładnie się prezentują
sanielcia 12.01.2014 17:55
świetnie wyglądają
norweska20 12.11.2013 00:17
genialne artystyczna dusza
Stenka 24.10.2013 07:58
ale fajne świnki
Lis 24.08.2013 23:05
Smakują mi już mimo, że ich jeszcze nie jadłam.
Monika-twin 08.08.2013 21:52
ale smieszne swinki
kaatka86 20.05.2013 10:40
super wyglądają!
Katarzyna40 13.03.2013 22:08
po prostu brak słów!! geeeeeniAAAALNEE
Malinka 12.03.2013 19:47
Będę musiała spróbować takich super świnek ;)
Aannkaa82 08.03.2013 20:34
Te swinki są po prostu urocze :). NAwet nie przczytalam przepisu tak mi się zdjecia spodobały, cudne :).
monika35 02.03.2013 20:44
wyglądają jak ja haha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak