Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą soli, rozdrobnionymi drożdżami, szklanką ciepłej wody i oliwą. Wszystkie składniki zagnieść. WYrobione ciasto przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wrośnięcia. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować 16 kulek, ułożyć je na natłuszczonej blaszcze i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i razem z papryką zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Orzeszki posiekać i razem z papryką oraz cebulą wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy oraz zieleninę i doprawić do smaku. Kuleczki ciasta rozwałkować na plastry o średnicy 10 cm , na każdy rozłożyć nadzienie i uformować bułeczki w rodzaju jagodzianek. Bułeczki posmarować ubitym żółtkiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 30 minut.
Bułeczki można nadziewać także mielonym mięsem przygotowanym jak na zwykłe kotlety.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Pycha takie drożdżówki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !