Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet bezmięsny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory w zalewie 1 puszka
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
białko 6 sztuk
posiekana zielenina 1 garść
masło lub margaryna 3 łyżki
sól, ostra papryka w proszku do smaku
tapioka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet bezmięsny

Zagotować mleko,a gdy zacznie wrzeć, powoli wsypywać kaszę cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu do chwili, gdy powstanie jednolita elastyczna masa, konsystencją przypominająca ciasto. Pomidory odsączyć z zalewy i przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z kaszą, łyżką masła, zieleniną i żółtkami, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksową formę do zapiekania wyłożyć płatkiem folii aluminiowej, natłuścić i wyłożyć delikatnie masą pomidorową. Foremkę wstawić do brytfanny napełnionej gorącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 45 minut. Przed podaniem pozostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wolochski 08.06.2011 23:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak