Sposób przygotowania

Zagotować mleko,a gdy zacznie wrzeć, powoli wsypywać kaszę cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu do chwili, gdy powstanie jednolita elastyczna masa, konsystencją przypominająca ciasto. Pomidory odsączyć z zalewy i przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z kaszą, łyżką masła, zieleniną i żółtkami, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksową formę do zapiekania wyłożyć płatkiem folii aluminiowej, natłuścić i wyłożyć delikatnie masą pomidorową. Foremkę wstawić do brytfanny napełnionej gorącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 45 minut. Przed podaniem pozostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !