Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki ) ,4 cebule ,2 liście laurowe
4 ziela angielskie ,3 łyżki mączki grzybowej,2 kromki zmielonego suszonego razowca
sól,pieprz mielony,2 łyżeczki mielonej papryki,Przyprawa do zup Kucharek- w płynie ,4 szklanki wody

Przepis i sposób przygotowania na: Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem :

Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .

Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 13.03.2011 09:41
nie robiłam jeszcze ale zasługuje na to więc wypróbuję ;)
Joanna108
Joanna108 31.10.2010 15:49
Też robię taką mączkę z grzybów, a konkretnie z suszonych trzonków. A sosik bardzo fajny i zaraz trafi do mojej księgi :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak