Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

1. Słoiki wyparzamy dokładnie. Wrzucamy kolejno: po jednym listku laurowym, dwa ziela angielskie, trzy ziarna pieprzu, jedna łyżeczka gorczycy, szczypta białego pieprzu i szczypta chili. 2.Obrane ogórki kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, papryki ( ja miałam koloru żółtego,pomarańczowego, zielonego, czerwonego) kroimy każdą po połowie w kostkę. Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę, ćwierć pora w plasterki. 3. Do przypraw i warzyw dodajemy ok.2 łodyżki natki pietruszki pokrojonej w kosteczkę, postrzępiony liść maggi, posiekaną główkę czosnku. 4. Wszystko bardzo dokładnie upychamy w słoiku. Po bokach wkładamy słupek selera oraz chrzanu. 5. Do każdego słoika wlewamy opcjonalnie jedną łyżkę oleju. 6. Zalewa: Gotujemy jedną szklankę octu, siedem szklanek wody wraz z 3/4 szklanki cukru i 4 łyżeczki soli. 7. Słoje z sałatkami zalewamy zalewą , zakręcamy mocno i dajemy do pasteryzacji na 20 minut. Wyciągami i dołem do góry ustawiamy słoiki. Z podanych składników wychodzi 5 słoików o pojemności 400 gram każdy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !