Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna w słoikach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 2 kg
papryki oczyszczone 4 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
łodyga natki pietruszki 2 sztuki
łodyżka chrzanu 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
chili 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
woda letnia 7 szklanek
ocet 10 % 1 szklanka
sól do smaku 4 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna w słoikach

1. Słoiki wyparzamy dokładnie. Wrzucamy kolejno: po jednym listku laurowym, dwa ziela angielskie, trzy ziarna pieprzu, jedna łyżeczka gorczycy, szczypta białego pieprzu i szczypta chili. 2.Obrane ogórki kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, papryki ( ja miałam koloru żółtego,pomarańczowego, zielonego, czerwonego) kroimy każdą po połowie w kostkę. Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę, ćwierć pora w plasterki. 3. Do przypraw i warzyw dodajemy ok.2 łodyżki natki pietruszki pokrojonej w kosteczkę, postrzępiony liść maggi, posiekaną główkę czosnku. 4. Wszystko bardzo dokładnie upychamy w słoiku. Po bokach wkładamy słupek selera oraz chrzanu. 5. Do każdego słoika wlewamy opcjonalnie jedną łyżkę oleju. 6. Zalewa: Gotujemy jedną szklankę octu, siedem szklanek wody wraz z 3/4 szklanki cukru i 4 łyżeczki soli. 7. Słoje z sałatkami zalewamy zalewą , zakręcamy mocno i dajemy do pasteryzacji na 20 minut. Wyciągami i dołem do góry ustawiamy słoiki. Z podanych składników wychodzi 5 słoików o pojemności 400 gram każdy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 21.07.2012 13:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak