Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos serowo-cytrynowy :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 łyżka masła,3 płaskie łyżeczki mąki,1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
otarta skórka z cytryny
serek topiony 8 dag
sok z cytryny
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos serowo-cytrynowy :

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej ( drobne oczka ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak